Na základě zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů vydávám jako statutární orgán školy tento řád.
Školní jídelna jako školské zařízení vydává tento řád, který podle § 30 školského zákona upravuje:
a) podrobnosti k výkonu práv a povinností dětí, žáků, studentů a jejich zákonných zástupců ve školském zařízení a podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů se zaměstnanci ve školském zařízení,
b) provoz a vnitřní režim školského zařízení,
c) podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků nebo studentů a jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí,
d) podmínky zacházení s majetkem školského zařízení ze strany dětí, žáků a studentů.
1 Působnost a zásady řádu
1. 1 Školní stravování je poskytováno žákům dle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Školní jídelna zabezpečuje také stravování zaměstnanců a cizích strávníků.
1. 2 Vnitřní řád vzniká na dobu neurčitou, je závazná pro všechny zaměstnance organizace, je přístupný všem strávníkům.
2. Podrobnosti k výkonu práv a povinností strávníků a zákonných zástupců žáků
2. 1 Práva strávníků
využívat stravovací služby
mít přístup k informacím o nabízených stravovacích službách,
na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví (alergeny, kvalitní suroviny, …).
2. 2 Povinnosti strávníků
dodržovat pravidla kulturního chování, včetně osobní hygieny,
nedopouštět se projevů rasismu a šikanování,
plnit pokyny osob vykonávajících dohled,
před odchodem z jídelny odevzdají použité nádobí, příbory aj.,
neodnášet vydané jídlo z místnosti jídelny, s výjimkou jídlonosičů v určeném čase.
2. 3 Práva a povinnosti zákonných zástupců
vznášet připomínky a podněty k práci školní jídelny
informovat o změně zdravotní způsobilosti, zdravotních obtížích strávníka nebo jiných skutečnostech, na které je nutno brát ze zdravotního hlediska ohled
3. Vztahy strávníků a zákonných zástupců se zaměstnanci jídelny a pracovníky vykonávajícími dohled, podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví strávníků
Osoby vykonávající dohled vydávají strávníkům pouze pokyny, které bezprostředně souvisí s plněním vnitřního řádu školní jídelny, zajišťují bezpečnost provozu.
po celou dobu provozu školní jídelny je bezpečnost zajištěna dohlížejícími osobami, zaměstnanci jídelny, nebo pedagogickými pracovníky,
strávníci jsou povinni chránit své zdraví, zdraví ostatních žáků, pracovníků školy i ostatních osob,
strávníci jsou seznamováni se zásadami bezpečnosti a ochrany zdraví, pravidly chování a hygieny.
4. Pedagogický dohled
je zajišťován pedagogickým pracovníkem, který vykonává související pedagogickou činnost,
vydává pokyny k zajištění kázně žáků, hygienických a stravovacích návyků, dbá na dodržování pravidel společenského chování a stolování,
dbá o bezpečnost stravujících se, kontroluje odběr a konzumaci stravy z hlediska kulturnosti a hygieny,
zajišťuje potřebnou péči při každém úrazu, poranění či nehodě,
sleduje způsob výdeje stravy,
reguluje osvětlení a větrání,
sleduje odevzdání nádobí, příborů a táců strávníky.
5. Podmínky ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí
je zakázáno nošení, držení, distribuce a zneužívání návykových látek (alkohol, cigarety, drogy) v areálu školy a v prostorách školní jídelny,
jsou zakázány projevy šikanování, násilí, omezování osobní svobody, ponižování.
6. Podmínky ochrany majetku
strávníci mají právo užívat zařízení školní jídelny v souvislosti se školním stravováním,
strávníci jsou povinni udržovat předměty tvořící zařízení oddělení školní jídelny v pořádku a nepoškozené,
strávníci šetří zařízení a vybavení školní jídelny,
strávníci oznamují zjištěné závady na majetku dohledu ve školní jídelně.
7. Zajištění školního stravování
školní stravování je zajišťováno z vlastní kuchyně
identifikace strávníka se provádí na základě zakoupeného čipu
provozní doba jídelny (časové údaje pro výdej do jídlonosičů, pro stravování cizích strávníků, stravování žáků a zaměstnanců školy)
8. Režim výdeje
Žáci se stravují po skončení vyučování, nebo o přestávce před začátkem odpoledního vyučování, zaměstnanci školy kdykoli během výdejní doby, do jídlonosičů se strava vydává před zahájením výdeje do místnosti jídelny,
před začátkem výdeje jsou v jídelně připraveny příbory, tácy, sklenice, nápoje k zajištění pitného režimu,
v průběhu výdeje jsou nápoje a nádobí průběžně doplňovány,
strava je vydávána strávníkům po předložení čipu, případnou ztrátu čipu strávníci hlásí vedoucí školní jídelny,
strávníkům bez identifikačního čipu bude strava vydána na konci daného výdeje,
použité nádobí strávníci odkládají do okénka pro sběr nádobí a uklidí své místo u stolu,
strávníci jsou povinni se chovat ohleduplně v souladu s hygienickými a společenskými pravidly při stolování a řídit se pokyny dohledu a personálu jídelny,
za čistotu stolů během výdeje odpovídá dohled,
první den onemocnění žáka je možno vydat stravu, která nebyla včas odhlášena.
9. Pravidla ke konzumaci vlastního jídla žáků ve školní jídelně
Žák si může přinést své vlastní jídlo a sníst si jej společně s ostatními ve školní jídelně,
jídla lze i kombinovat: část jídla z jídelny (např. nápoj, salát, polévka, příloha) + část jídla doneseného (hlavní chod). Při odběru pouze části oběda se účtuje plná cena oběda,
školní jídelna poskytne žákovi nezbytnou pomoc při konzumaci, například podání příboru či asistenci u stolu,
nezbytná pomoc nezahrnuje ohřev jídla, jeho uchování v lednici, mytí nádobí ani likvidaci zbytků vlastní stravy,
žák nesmí nechat ochutnávat vlastní stravu dalším strávníkům,
zákonný zástupce žáka zodpovídá za bezpečnost a zdravotní nezávadnost vlastní donesené stravy.
Pravidla pro výdej stravy do jídlonosičů.
strávníci předkládají čisté, označené jídlonosiče v určené době a na určené místo,
Strava se nevydává do skleněných nebo znečištěných nádob,
podle zásad HACCP má být strava spotřebována do 4. hod po naplnění nádob.
10. Rozsah služeb školního stravování
školní jídelna poskytuje strávníkům oběd včetně polévky a pitného režimu, dále pak dopoledních svačinek.
jídelní lístek je společně se seznamem alergenů vyvěšen na nástěnce v jídelně a na způsobem umožňujícím dálkový přístup, na webu:
11. Úhrada stravování, normativy, limity
Cena stravy je pro žáky určena v rámci rozpětí stanoveného vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování a pro zaměstnance vyhláškou č. 84/2005 Sb., nákladech na stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky,
cena stravného je uvedena na přihlášce ke stravování, na webu školy a na nástěnce v jídelně,
cena oběda pro cizí strávníky se určuje na kalendářní rok podle nákladů za uplynulý rok,
změna ceny oběda je strávníkům vždy dopředu oznámena před inkasováním stravného,
cizím strávníkům se sděluje dodatkem ke smlouvě o poskytování stravování,
platby stravného jsou prováděny zálohově z účtu mezi 15 - 20 dni v měsíci inkasem podle počtu stravovacích dní, dále pak také TP.
evidenci stravovaného žáka je nutné pořídit identifikační čip, kterým se žák prokazuje v jídelně po celou dobu školní docházky.
12. Přihlašování a odhlašování stravování
Žáci se přihlašují vyplněním přihlášky, zpravidla na celou dobu školní docházky,
pro zařazení žáka do příslušné cenové kategorie stanovené vyhláškou je rozhodující věk, kterého dosáhne v příslušném školním roce (tj. v období od 1. 9. daného roku do 31. 8. roku následujícího),
případě onemocnění, absence je rodič povinen dítě odhlásit ze stravování. Odhlášení je možné vždy na následující den, telefonicky, osobně, elektronicky na webu jídelny,
v prvním dnu nemoci je možno stravu odebrat do jídlonosičů, pokud nebyla včas odhlášena,
na období prázdnin a mimořádného volna je strava odhlašována automaticky,
připomínky ke stravování mohou žáci a rodiče projednat osobně, telefonicky, písemně nebo elektronickou poštou s vedoucí školní jídelny, případně s vedením školy.
13. Nárok na dotované školní stravování
Vzniká pouze v souvislosti s přítomnosti žáka ve výuce, výjimkou je první den nemoci, kdy lze vydat oběd do jídlonosiče, pokud nebylo možno oběd včas odhlásit,
za neodhlášené a neodebrané obědy není poskytována náhrada, strávník naopak musí doplatit režijní náklady do plné ceny oběda.